Photography Tips نصائح لتصوير الطعام


Here are some of my personal Food photography Tips, I hope you can make benefit out of them!

1- Training ,Training & Training... you will never be good after 2 or 3 Food shots, you must take a lot of food photos & you will definitely be better by time.

2- Lighting! is very very important in Food photography. I mean "Natural" light ,not the flash light. I usually take my photos beside a window or in the Balcony. Flash light usually gives me a fake & plastic Food photo!

3- DETAILS! Give a lot of attention to what´s surrounding the dish you are shooting, what´s around the dish is as important as the dish itself. A clean "ironed" Napkin, clean spoons (with no water spots on them), some pretty flowers, a cup of tea beside a piece of Cake..All these small details give a nice impression about your food shot.

4- Watch! See a lot of Food photos in Google for your dish. For example if you are doing a Chocolate Cake, search in google pictures for Chocolate Cake pictures & try to imitate those lovely pictures over there (this is a teaching technique I used to do before).

5- Don´t show! If you have a torn part in your Tart or Cake for example, don´t show it in your shot, make a cropped shot of your dish, show only the nice part of your dish.

6- Colors! Use some colors in your dish before shooting.. sprinkle some fresh herbs, or sprinkle some colored paprika cubes, this will give u a nice colorful food shot.

7- Many Photos!Take many photos, 20 or 30 to chose the best shot in them & take from different angels till choosing the best shot & angel.

8- BE YOURSELF.. "Your" food Photo is a reflection of your character..for example , I´m an optimistic ,cheerful person, so I personally love colorful food photos, others prefer darker photos with more elegant or old touch..both are beautiful, they are only a reflection to two different characters!

9- Contrast: Choose the color of your plate according to your recipe color, for example, don't use a brown dish for meat with gray instead use a white plate, otherwise you will have a terrible food shot!

10- White background :Shooting against a white background always gives me the good lighting I want as it reflects all light in room into my  plate :)

11- Since I´m living in a cloudy-dark in winter- Country , I sometimes lack good lighting :( so I use "Photoscape" programme to lighten up a bit my photos, it´s for free & you can easily download from Internet. I also use it in writing my name over pictures.

12- Clean you Camera lens before shooting with a clean towel.

13- My article about Food photography backgrounds : http://drolacooks.blogspot.de/2014/01/backgrounds-for-food-photography.html


Some useful links :

1- http://www.photoble.com/photography-tips-tricks/10-food-photography-tips-to-make-it-look-tasty

2- http://content.photojojo.com/tips/food-photography-tips/

3- http://www.foodportfolio.com/blog/food_photography/food_photography_tips.html

4. http://drolacooks.blogspot.de/2015/11/food-fotografie-von-corinna-gissemann.html


This is a very very very Usefull & amazing Book I bought about Food Photography Called "Plate to Pixel"
Here's the Owner's website:
http://www.tarteletteblog.com/2011/04/its-here-celebrating-release-of-my.html

And the book Promo : http://vimeo.com/22890130



هذه بعد النصائح الخاصة بي لتصوير الأكل بطريقة أفضل، هذه ليست نصائح خبير ولكنها نصائحي المتواضعة جداً، يارب كلكم تستفيدو وانشاء الله سوف أضيف كل فترة نصائح جديدة بناءاً على قرائة المزيد من الكتب.

١- التدريب ثم التدريب ، لن تحصلي على ما تتمنيه من صور جميلة بعد بضع الصور ولكن سوف تحتاجين فتارة طويلة للتصوير حتى توسلي لمستوى أفضل بالتأكيد وكل صورة تصوريها سوف تضيف لكي بالتأكيد.

٢-  الإضاءة! هي مهمه جدا جداً  في التصوير الفوتوغرافي للأغذية . أقصد الاضاءة الطبيعية والغير مباشرة للطبق . اضأة الشمس المباشرة تعطي تأثير سلبي وكذلك اضائه فلاش الكاميرا  تعطي صورة بلاستكية غير طبيعية ، أفضل اضائه هي الاضاءة الطبيعية الغير مباشرة بجانب شباك أو بحجرة مضيئة ، إذا كان ألتصوير في الليل ،أفضل إضاءة هي الاضاءة البيضاء (النيون) ولكن الهادئة وليست القوية.

٣- الاهتمام بالتفاصيل ! ما حول الطبق مهم جداً مثل الاهتمام بالطبق نفسه. الاهتمام بالتفاصيل مثل المفرش المكوي النظيف حول الطبق، الملاعق النظيفة (بدون بقع ماء ) ، كوب الشاي بجانب قطعة الكيك ، وردة جميلة في الخلفية، كل هذه التفاصيل تعطي إنطباع جميل عن الصورة

٤- مشاهدة صور طعام ! كنت دائماً قبل تصوير أي صورة للطبق أشاهد في محرك جوجل صورة للطبق ثم أأخذ أفكار لتصوير طبقي    من الممكن أيضاً مشاهدة صور أكثر احترافاً   في تست سبوتنج (البادج على جانب الموقع )  وستتعلمون بالتأكيد عن طريق صور الأخرين.

٥- أحياناً يكون هناك جزء مقطوع من الكيك أو التارت ، أحسن حل أن تظهري فقط الجزء المرتب والجميل من الطبق ، اظهري نصف الطبق فقط وستكون الصورة بالتأكيد أجمل. 

٦- استخدمي الألوان في طبقك، مثلاً رشي بعض الأعشاب الطازجة والمفرومة على طبقك قبل ألتصوير أو قطعي بعض الفلفل الألوان مكعبات صغيرة حتى تعطي بهجة وألوان للطبق، كذلك رش بعض القرفة مثلاً على أطباق الحلو تعطي إنطباعاً جميلة عن طبقك.  

٧- صوري صور  كثرة حوالي ٢٠ صورة من زوايا مختلفة ومن أبعاد مختلفة حتى تحصلي على الصورة الجميلة المطلوبة 

٨- حاولي أن تظهري شخصيتك انتي من خلال صورك، طبعاً ممكن أن تستفيدي من صور الغير 3 ولكن من الأفضل أن تظهري شخصيتك انتي من خلال صورك (شخصيتك سوف تظهر في صورك بالتأكيد )

٩- الكونتراست (التباين) مهم جداً في ألتصوير، مثلاً تصوير طبق صلصة حمراء على طبق أحمر سوف يعطي بالتأكيد نتيجة غير محببة أو تصوير طبق لحم بصوص الجرفي البني على طبق بني أيضاً لن يعطيكي النتيجة المرغوبة 

١٠- ألتصوير وحولك خلفيات بيضاء يعكس الضوء ويعطي إضاءة جميلة للصورة (انظري للينكات فوق المقالة سوف تجديد صور للملاءات البيضاء للإحاطة بموقع ألتصوير 

١١- تنظيف عدسة الكاميرا كل مرة قبل ألتصوير  

١٢- أنا أعيش في ألمانيا ومعظم الوقت يكون الجو مظلم لذلك احتاج أحياناً إلى بعض مواقع تظبيط الصور (إدتنغ) المجانية مثل موقع (photoscape) الذي يعطيني القابلية لاضأت الصور الاضاءة الطبيعية

١٣- مقالتي عن خلفيات تصوير الطعام
http://drolacooks.blogspot.de/2014/01/backgrounds-for-food-photography.html 

أرجو أن تكون نصائحي المتواضعة مفيدة لكم جميعاً ، و أرجو أن تضغطوا على شير في أعلى الصفحة حتى يستفيد الكل*