Saturday, February 2, 2013

German Potato dumplings. Kartoffelklöße. كرات البطاطس الألمانية

 German Potato dumplings is a delicious side dish served with saucy meat or chicken ,it's made plain or stuffed with meat or croutons.
Here I made the basic easy recipe and you can try it stuffed or plain.



Ingredients: ( makes 8-10 dumplings)

1 Kg Potatoes (cooking potatoes)
1 egg
3 Tablespoons Flour
2 Tablespoons Corn Starch
Salt and Pepper

Method:

Peel Potatoes and boil them in salted water till tender (around 25 minutes or more according to Potato type and size)
Remove from water and drain very well.
Mash Potatoes in a large bowl and add the egg, flour, starch , salt and pepper and mix well with a fork then continue with hands till you have a smooth formable dough.
Make 8-10 mandarine sized dumplings.
Boil salted water in a large pot over the oven.
Add the dumplings to the boiling water for 8-10 minutes .
When the float in water you know they are done and remove from water.

Here I served it with Chicken steak with gravy Sauce.

TIPS:
*They are best eaten with "Saucey" not dry food.
* You can make small dumplings and cook it with soups.



You know they are done when they flot on top of water in the cooking pot.
Die klöße im siedendem Wasser ca. 8-10 miuten lassen bis sie hochsteigen.
نعلم أن الكرات طبخت عندما تطفو على سطح الماء 


Kartoffelklöße

Zutaten: (8-10)

1 Kg Mehlig Kartoffeln
3 TL Mehl
2 TL Stärke
1 Ei
Salz und Pfeffer

Zubereitung:

Kartoffel schälen und im kochendes Wasser ca. 25 minutes kochen und abtropfen lassen.
Mit andere zutaten mit den händen glatt mischen.
Machen 8-10 Mandarine große kugeln.
Die klöße in sidendenWasser ca. 8-10 miuten lassen bis sie hochsteigen.
Vom Wasser nehmen and abtropfen lassen.
Mit Fleisch mit Soße servieren.




كرات البطاطس الألمانية

هذه أحد الأطباق الجانبية المشهورة في ألمانيا وتقدم مع اللحم و- الصوص ، لا تقدم مع الأكل الناشف. و تقدم أيضاً كقطع صغيرة 
(بداخل الشوربة (تترك لتطهى مع الشوربة بدلاً من الماء

المكونات : 1 كغ بطاطس للطهي (وليس للتحمير ) / 3 ملاعق كبيرة دقيق / 2 ملعقة كبيرة نشا / بيضة / ملح وفلفل

الطريقة : تقشر البطاطس وتسلق في ماء مملح مغلي حوالي 25 دقيقة (أو أكثر حسب حجم ونوع البطاطس) ثم ترفع من الماء وتصفى 
نضع البطاطس المسلوقة مع باقي المكونات و نهرسهم جيداً باليدين حتى نحصل على خليط قابل للتشكيل . نبلل اليد بالماء ثم نعمل ٨ كرات صغيرة في حجم اليوسفي
في حلة كبيرة على النار نغلي الماء ونضع كرات البطاطس ونتركها حوالي ٨-١٠ دقائق حتى تطفو على سطح الماء ثم نزيلها من الماء 
ونقدمها مع الفراخ (كما في الصورة ) أو اللحم  

 .