Monday, October 29, 2012

Egyptian Fattah (Rice-Meat-Bread dish). Ägyptische Fattah .الفتة المصرية


Egyptian Fattah is a traditional Egyptian delicious dish made of Rice, Meat (usually lamb meat) , crispy bread & tomato Sauce. It's the main dish in the fist day of our Islamic feast (Eid-al-adha) amoung every Muslim Family. We do this dish the whole year usually using cow meat, but in the Feast we do it using Lamb meat & It's more delicious.
It's easy & Here's how it's made:

Ingredients: (enough for 4 )


1 ) 2 cups of Rice (cooked)

2) 1 Kg of Lamb meat (cooked) 

3) 4 White breads (or Pita bread) (The best bread wih this recipe is the Egyptian brown bread) + 2 Table spoons Oil.

4) Tomato Sauce: 500 ml tomato juice
                            6 grated garlic cloves
                            1 cup of Lamb soup (stock)
                            4 Table spoons vinegar
                            1 Table spoon butter
                            Salt & Pepper

Preparation:

1) Cook the Rice normally , the way you are used to cook it.

2) Cook the meat & drain it from its Stock & keep the Stock.

3) Preparing the bread : 
Cut it into small pieces & add some Oil to it & put it in a tray in the Oven & let it roast till crispy (around 20-25 minutes)
**After roasting the breat, moments before serving add 1 cup of stock to it & leave it to absorb it. (only 5 minutes)

4) Preparing the Tomato Sauce:
In skillet over high heat add the Butter & garlic & stir for few second (Don'T burn the garlic) then add the rest of the Tomato Sauce ingredients & reduce the heat & let it simmer till the sauce is reduced (around 10-15 minutes.

Preparing the Fettah:
In a large bowl (or in each plate seperately) :
Put a layer of Bread (after soaking it in Meat Stock ,or some people use it crispy as it is), then a layer of Rice, then a layer or Tomato Sauce.
Keep the Rest of the Tomato Sauce on the Table to add more to your plate while eating.

Serve with fried or Grilled Lamb meat.
This Dish is Usually served with Cucumber Yogurt Salad . Recipe here :




Zutaten: (für 4 personen)

2 Tasse Reis (gekocht)
1 Kg Lamb Fleisch (gekocht)
4 Pita Brot (in kleine stücke gescnitten) + 2 EL Öl
Tomato Sauce: 500 ml Tomaten passiert
                        1 Tasse Lamm Brühe
                        5 knoblauchzehe (gehackt)
                        1 EL Butter
                        4 EL Essig
                        Saltz & Pfeffer
                        
Zubereitung:

Brot: Schneiden & Öl geben, Gut mischen & im Backofen 220°C für 20 minuten geben.
         Dann mit 1 Tasse Lamm Brühe gießen .
Tomaten Soße: In einer pfanne, Knoblauch & Butter geben & rühren, dann alle zutaten hinzufügen & auf mittlere Hitze kochen für ca. 10-15 minuten.

Fattah Zubereitung:
In einer Große Schale , Brot geben, dann Reis darauf verteilen, dann Mit Tomaten Sauce gießen.

Mit gegrillte Lamm fleisch servieren.



المكونات : 2 كوب رز مصري مطبوخ / 1 كيلو لحمة ضاني مسلوقة والشوربة مصفاه / 4 أرغفة خبز بلدي / صلصة الطماطم: 2 
كوب عصير طماطم، 1 كوب شوربة الضاني ، 4 ملعقة خل ، 5 فصوص توم مفروم، 1 ملعقة زبدة، ملح وفلفل.

الطريقة :
 لتحضير العيش: يقطع قطع صغيرة و نضع 2 ملعقة كبيرة زيت و نخلطهم جيداً ونضع في الفرن حوالي 20 دقيقة للتحميص. ثم نضع عليه 1 كوب شوربة الضاني لمدة 5 دقائق ليتشربها ويصبح طري (5 دقائق قبل التقديم)

لتحضير الصلصة : في حلة صغيرة ضعي الثوم والزبدة ثم ضعي باقي المقادير ثم اتركيها على نار هادئة حوالي 15 دقيقة.

لتحضير الفتة : ضعي طبقة من العيش ثم الرز ثم الصلصة وقدميها مع اللحمة المشويه .